Ana içeriğe atla

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez.

Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır.



Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balkon ve terasların da güzelleştirilmesi için sıkça tercih edilir. Ortalama boyu düzenli bakımla 50 santimetre olan bu ağaç, kendi başına büyümeye bırakıldığında 10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Alev ağacı hızlı büyüyen bir bitkidir.

Alev ağacı budamaya uygun olduğundan değişik şekillerde büyütülebilir. Küp şeklinde ya da oval bir formda budanabilir. Tijli top alev ağacı fidanı şeklinde üretilebilmektedir. Yaprak uçlarının kırmızı, alt kısımlarının yeşil olması sayesinde hoş bir görüntü ortaya çıkaran alev ağacı dört mevsim bahçeleri güzel göstermektedir.Güçlü bir yapı oluşumu için minimum budama yapılmalı. İlkbahar ve yaz aylarında bitkinin şeklini kontrol altında tutmak için uç kısımlarından az miktarda kesmek faydalı olacaktır. Ağustos ortasından sonraki budama işleminden kaçınmak gerekir, aksi taktirde yeni süren sürgünler soğuklara karşı çok dayanıksız olur.



Balkon ve terasınız da yada dükkan önlerinde saksıda alev ağacı fidanı büyütebilirsiniz. Bunun için dikim yapılacak saksı en az 20 lt. kapasiteli olmalıdır. Bahçe toprağı ve torf karıştırılıp saksıya konulmalıdır. Saksının bol güneş alan bir yere konulması gerekir. Yaz aylarında haftada 3 – 4 kez sulanarak toprağın sürekli nemli tutulması sağlanmalıdır.Alev ağacı (Photinia) güneşli ve yarı gölge yerleri sever. -15°C’e kadar olan soğuklara dayanıklıdır. Soğuk rüzgar ve buzlu hava şartlarının uzaması yapraklarda lekelenme zararına neden olabilir.

Verimli ve nemli toprakları sever. Her bir alev çalısının kök bölgesine, %8 Azot, %8 Fosfor ve %8 Potasyum ve ilave mikro element içeren kolay eriyebilir gübrelerden 30-40 gr (yarım kahve fincanı)  serperek ardından sulayarak bitkinizi gübrelemek onu şımartacaktır. Yaz aylarında gübrelemeye devam etmeniz sağlıklı bitkiler oluşturmanızı sağlayacaktır.

Yaprak biti ve koşnil bilinen zararlılarıdır. Diğer bitkilerde olduğu gibi mücadele edilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisinin yetişti

Leylandi Fidanı Yetiştirciliği

Leylandi Yetiştirciliği Leylandi, melez servi olarak da bilinen bir çit bitkisidir. Bu bitki 1888 yılında İngiltere’de tesadüfen bulunmuş bir bitkidir. İki ayrı tür olan Monterey Servisi ve Alaska Sediri’nin doğal yollar ile çaprazlanması ile ortaya çıkmıştır. Latince “Cupressocyparis Leylandi” olarak adlandırılan bu çit bitkisinin anavatanı olarak İngiltere’nin Güney Galler eyaleti gösterilebilir. Leylandi, benzeri bitkilerin aksine dalları kesildiğinden ya da yağmurdan sonra etrafa ferahlatıcı ve kendine özgü bir koku yayar. İyi güneş alan yerlerde maksimum büyüme gösterir ve kısmen de olsa gölgeye tahammülü vardır. Nemli ortamlarda ise oldukça çabuk büyüyen leylandi bitkisinin fidanının yetiştirilmesi sırasında bazı metotlar takip edilmelidir. Leylandi Fidanı Nasıl Yetiştirilir? Leylandi fidanı yetiştiriciliği için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilkinde 15 cm uzunluğundaki anaç bitkiden kesilen dallar, kum ve toprak karışımı ile dikilir. Nemli ortamda