Ana içeriğe atla

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar.

Taflan bitkisinin yetiştiriciliği yeşil çelik ile yapılır. Taflan ılıman bölgelerde yaşayabildiği gibi soğuk iklimlerde de yetiştirilebilir. Ancak uzun süren soğuk ve donu sevmezler. Akdeniz iklimine dayanıklıdırlar. Geçirgen toprağı severler. Yaz aylarında gölge yerlerde olmaları tercih edilir. Japonya ve Kore 'de doğal ortamlarında yaşarlar. Yapraklarının uzunlukları 1 ile 3 santimetre arasındadır. Yaprakların zerleri yeşil, damarları daha açık renklidir. Çiçekleri belli belirsizdir. Taflan dalları kök verir.


Taflan bitkisinin üretimi çelikle tohum ile yapılır. Çelikler sonbahar aylarında (eylül- ekim ) 10 cm uzunluğunda iken yeşil çelik biçiminde hazırlanırlar. Köklenmiş çelikler ilkbahar aylarında sökülür ve geliştirme yastıklarına alınırlar. Taflan üretiminde çelik alma işlemi yaz ayları başlarında yapılmalıdır. Boyları 10 santimetreye ulaştığında yeşil çelikler alçak tünellere  dikilir. Sonbahar aylarına gelindiğinde köklerin neredeyse tamamından köklenme elde edilir.  Köklenmiş çelikler sonbahar aylarında açık alanlarda geliştirme yastıklarına alınıp bir yıl süreyle büyütülür.

Taflan bitkisinin türleri yüzün üzerinde bulunmaktadır. Taflanın çıkış yeri olarak Japonya, Kore ve Çin olarak bilinmektedir. Ülkemizde taflan karayemiş olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesinde özellikle yol kenarlarında sık rastlanır. Ülkemizde yetişen türleri su, vavul, yabani, orak, ayran, kiraz olarak bilinir.

Taflan bitkisi tohum ve çelikle üretilir. Tohum ile üretme yöntemi uzun bir zaman aldığından çok tercih edilen bir üretim yöntemi değildir. Taflan üretiminde genellikle çelik yöntemi kullanılır. Böylece üretim sürece daha kısa olur.

Taflan bitkisinin bakımı için sulama önemlidir. Suyu seven bitkiler arasında gelir. Toprağının nemli tutulması gerekir. Nemi sever ve nem ihtiyacı yüksek bitkilerdendir. Bu bitkinin yapraklarını da sulamak gerekir. Soğuk havalarda ve sonbaharda su isteği azalır. Vereceğiniz su miktarını sonbaharda azaltmalısınız. Daima yeşil görünümde olurlar. Toprak seçicilikleri yoktur. Kireçli topraklarda da yetiştirilebilen bitkilerdendir. Yeşil türleri soğuktan zarar göreceğinden ılıman iklimlerde yetiştirmek yerinde olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk

Leylandi Fidanı Yetiştirciliği

Leylandi Yetiştirciliği Leylandi, melez servi olarak da bilinen bir çit bitkisidir. Bu bitki 1888 yılında İngiltere’de tesadüfen bulunmuş bir bitkidir. İki ayrı tür olan Monterey Servisi ve Alaska Sediri’nin doğal yollar ile çaprazlanması ile ortaya çıkmıştır. Latince “Cupressocyparis Leylandi” olarak adlandırılan bu çit bitkisinin anavatanı olarak İngiltere’nin Güney Galler eyaleti gösterilebilir. Leylandi, benzeri bitkilerin aksine dalları kesildiğinden ya da yağmurdan sonra etrafa ferahlatıcı ve kendine özgü bir koku yayar. İyi güneş alan yerlerde maksimum büyüme gösterir ve kısmen de olsa gölgeye tahammülü vardır. Nemli ortamlarda ise oldukça çabuk büyüyen leylandi bitkisinin fidanının yetiştirilmesi sırasında bazı metotlar takip edilmelidir. Leylandi Fidanı Nasıl Yetiştirilir? Leylandi fidanı yetiştiriciliği için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilkinde 15 cm uzunluğundaki anaç bitkiden kesilen dallar, kum ve toprak karışımı ile dikilir. Nemli ortamda