Ana içeriğe atla

Çit bitkisi

Bitkilerden çit yapımı belkide tarihteki ilk çit yöntemlerindendir. Sadece bitkiler ile veya yapısal malzemelerden de destek alınarak (tel çit vb.) doğal çitler oluşturulabilmektedir. Siz de yeşil bahçe duvarlarına sahip olabilirsiniz.

AVANTAJLARI
  • Bitki duvarları doğal ve sıcak bir atmosfer yaratır,
  • Sürekli değişerek, gelişerek kendini yeniler,
  • Bitkilerden yapılan çitler geçirgen yapısı ile rüzgar sirkülasyonunu kontrollü olarak içeriye alır,
  • Dikenli çit bitkisi tercih edilerek bahçeye hayvan girişi önlenebilir,
  • Uzun ömürlüdür,
  • Doğru çit bitki bakımı uygulandığı takdirde, yapısal çit yöntemlerinin aksine dış koşullardan etkilenmez,
  • Çiçekli çit bitkileri, mevsim geçişlerinde size tatlı süprizler yapar.


BAŞLICA ÇİT BİTKİSİ TÜRLERİ

  • Viburnum lucidum - Parlak Kartopu
  • Viburnum tinus - Çiçekli Kartopu
  • Laurus nobilis - Defne Çalısı
  • Cupressus macrocarpa "Goldcrest" - Limon Servi Çit
  • Cupressocyparis leylandii - Leylandi Çit
  • Photinia serrulata - Alev Çalısı
  • Bambusa aurea - Bambu Çit
  • Hedera helix - Sarmaşık Çit
  • Euonymus japonica - Yeşil Taflan Çiti
  • Buxus sempervirens - Şimşir Çit
  • Cupressus sempervirens - Kara Servi
  • Berberis thunbergii - Hanım Tuzluğu
  • Ligustrum vulgare - Adi Kurtbağrı
  • Pittosporum tobira - Pitos
  • Gaura lindheimerii

DAYANIKLILIK ve BAKIM

Bitkiler ile yapılan çitler, canlı olması sebebiyle kendini yenileme ve büyüme özelliğine sahiptir. Zamanında ve doğru miktarda sulandığı, besin takviyeleri yapıldığı takdirde uzun yıllar boyunca yaşarlar. Budayarak bitkisel çitinizi dilediğiniz boyda kullanabiliriz.


EBATLAR

30 cm'den başlayarak 3 metre boylara kadar istenilen yükseklikte çit bitkisi çeşitleri mevcuttur. Saksılı çit bitkileri olması sebebiyle, dikildiği ilk günden itibaren istenilen boyda çit bitkisine sahip olabilirsiniz. Ayrıca hızlı büyüyen çit bitkileri tercih edebilirsiniz.

UYGULAMA / BİTKİ DİKİMİ

Peyzaj mimarlarımız tarafından bahçenizin konumuna ve özelliklerine uygun çit bitkileri belirlenir. Belirlenen çit bitkilerinin dikimi uzman uygulama ekibi tarafından gerçekleştirilir.


RENK

Yeşilin çok farklı tonlarında çit bitkileri mevcuttur. Ayrıca kırmızı, sarı gibi renklere sahip çit bitkilerini de tercih etmek mümkündür. Bazı çit bitkisi türleri ise belirli dönemlerde çiçek açarak bahçenize ayrıca renk katar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk...

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisin...

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm servi...