Ana içeriğe atla

Çite en yatkın çit bitkileri

Önceki yazımız da sizlere bahçe çitleri hakkında bilgiler vermiştim. Bahçe çitlerinizi ahşap, metal, plastik veya beton duvarlar ile yapabileceğiniz gibi, canlı çit bitkileri ile bahçenize en doğal şekliyle bahçe çitinizi yapabilirsiniz. Çit bitkileri ile bahçenize çit uygulaması yapmanız halinde doğal ve estetik görselliğinin yanında fazladan faydaları da olacaktır. Örneğin rüzgarlı bir bahçeniz varsa uygun formda dikilecek bitkiler doğal rüzgar kıran perdesi görevi yaparak bahçenizi rüzgardan koruyarak bitkilerinizi rüzgarların vereceği zararı en aza indirmiş olabilirsiniz.

Bunun yayında şehir hayatının yoğun gürültüsünü bitki çitleri en aza indirebilir. Egzoz ve kirli havanın temizlenmesi ise hepimizin bildiği faydalar arasında yer almaktadır.

Sizlere çit bitkileri olarak bir kaç çit bitkisi önermek istiyorum. Örnekleri araştırarak bahçeniz için uygun bitkilere karar vermek size kalmış.


Yeşil Leylandi

En güzel çit bitkisi olarak birinci sırayı alan leylandi ağaçları hakkında detaylı bilgiyi buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kısa zamanda hızla büyüyen ve aynı zamanda yatay konumda genişleyebilen leylandiler çit oluşturulma işlemlerinde en çok tercih edilen bir türdür.


Japon Kadife Çamı

Fazla bakım gerektirmeyen ve çabuk büyüyen bir çitim olsun diyorsanız size tavsiyemiz Japon Kadife Çamı olacaktı. Baharda kızaran yaprakları kışın yeşile döner bu haliyle çok dekoratif bir türdür.



Ateş Dikeni

Küçük ve beyaz çiçeklerin oluşturduğu salkımları ve kış ortalarına kadar dalında kalan turuncu ile kırmızı arasında değişen renklerde meyveleri vardır. Ateş dikeni hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız

Kurtbağrı

Sert budamalara dayanıklı olduklarından çitler için en uygun olan çalılardır. Buraya tıklayarak bitki hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Boylu Mazı

Neme ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı kökleri vardır. Erozyona karşıda kullanılabilecek bir bitki türüdür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk...

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisin...

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm servi...