Ana içeriğe atla

Çitlerin ve odunsu bitkilerin budanması

Odunsu bitkilerin kesilmesi bahçe mevsiminin başlamasıyla birlikte yapılması gereken ilk işlerden birisidir. Çitler, çalılar veya ağaçlar; doğru kesim yeni sürgünler için son derece önemlidir.

Çitleri ve odunsu bitkileri budarken lütfen bölgeye özgü dinlenme dönemlerine riayet ediniz.

Dinlenme dönemleri bitkiler için olduğundan ziyade içlerinde bulunan kuş yuvalarını korumak içindir. Dolayısıyla, yuva yapma mevsiminde çitlerin, çalıların budanması kuşların üreme alanlarının kolayca bozulmasına yol açabileceği için çitler ve ağaçsı bitkiler bu dönemlerde temizlenmemeli veya kesilmemelidir.

Profesyonel budama

Odunsu bitkileri keserken aşağıda belirtilenleri birbirinden ayırt etmeliyiz:

• Gövdenin budanması
• Seçici budama
• Şekillendirme ve bakım budaması


1. Gövdenin budanması

Burada ağaçsı bitkiler yer seviyesinin yaklaşık 20 cm üzerinde el genişliğinde kesilir, bu işlemden sonra bitkiler yeniden filizlenir. Ancak, yaban hayatını korumak için çalılar, çitler uzunluklarının 1/3’ünden daha fazla kesilmemelidir, aksi takdirde burada yaşayan sakinler evlerini aniden kaybedecekleri için zarar görürler.

2. Seçici budama

Mürver ağacı, yaban gülü, fındık veya kartopu çiçeği gibi, toprakta büyüyen yeni sürgünler yardımıyla kendini yenileyen bitkiler inceltilir. Burada, kalın birbirine çok yakın büyüyen eski dallar kesilir böylelikle daha ince ve genç dalların büyüyebilmesi için daha fazla yer açılır.

Örneğin, alıç/ beyaz diken, kara çalı, kızılcık veya kızılağaç gibi toprak kökenli filizler oluşturmayan diğer bitki türleri ve aynı zamanda ağaçlar (üvez ağacı gibi) birbirine çok yakın olan dalları kesilerek ve geri kalan dalları da uygun uzunlukta budanarak inceltilir.

Bitkilerin çekici görünümlerini korumak için, ağaçsı bitkileri keserken inceltilmelerini ve boyutlarının uygun hale getirilmesini ancak doğal büyüme şekillerinin bozulmamasını sağlayın.

3. Şekillendirme ve bakım budaması

Burada, çitlerin ve münferit çalıların (örneğin, küresel şimşirler) şekillerini korumak için yalnızca geçen bahçecilik döneminden buyana yeni büyüyen sürgünler nazikçe kesilir.


Kestiklerimi nereye koymalıyım? 


Kesilenler kıyılabilir ve az bir miktarı kademeli olarak organik gübreye ilave edilebilir veya ince kıyılmış malzeme bahçe tarhlarında malç örtüsü olarak kullanılabilir. Küçük miktardaki kesilenleri ince kıyarak organik atıklarınıza koyabilirsiniz. Daha büyük miktarda olanların organik atık toplama noktalarına götürülmesi daha uygun olur. Çevre bilincine sahip olan vatandaşlar kesilenlerden ekolojik değeri olan çalı çırpı yığınları oluşturarak bunlardan örneğin, kirpilere ve kuşlara yuva sağlayabilirler.

İpucu: Ağaçsı bitkilerden kesilenleri kullanarak kuru ağaç çitleri ( “Benjes çiti” olarak da adlandırılır) oluşturun: kesilenleri sıra halinde birbirinin üzerine istifleyin. Zaman içinde çok sayıda farklı küçük hayvan bu çitte yaşamaya başlayacak ve korunağa hayat vermeye devam edecek olan otsul bitkiler ve odunsu bitkiler için korunak sağlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk...

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisin...

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm servi...