Ana içeriğe atla

Leylandi Fidanı Yetiştirciliği

Leylandi Yetiştirciliği


Leylandi, melez servi olarak da bilinen bir çit bitkisidir. Bu bitki 1888 yılında İngiltere’de tesadüfen bulunmuş bir bitkidir. İki ayrı tür olan Monterey Servisi ve Alaska Sediri’nin doğal yollar ile çaprazlanması ile ortaya çıkmıştır. Latince “Cupressocyparis Leylandi” olarak adlandırılan bu çit bitkisinin anavatanı olarak İngiltere’nin Güney Galler eyaleti gösterilebilir.

Leylandi, benzeri bitkilerin aksine dalları kesildiğinden ya da yağmurdan sonra etrafa ferahlatıcı ve kendine özgü bir koku yayar. İyi güneş alan yerlerde maksimum büyüme gösterir ve kısmen de olsa gölgeye tahammülü vardır. Nemli ortamlarda ise oldukça çabuk büyüyen leylandi bitkisinin fidanının yetiştirilmesi sırasında bazı metotlar takip edilmelidir.



Leylandi Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Leylandi fidanı yetiştiriciliği için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilkinde 15 cm uzunluğundaki anaç bitkiden kesilen dallar, kum ve toprak karışımı ile dikilir. Nemli ortamda ya da seralarda üretim gerçekleştirilir. Leylandi yetiştiriciliği için tercih edilen bir diğer yöntem ise tohumdan yetiştirmedir. Ancak bu yöntem diğer yönteme göre daha zor ve zahmetli olması nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedir. Bu nedenle bahsettiğimiz ilk yöntem daha çok rağbet görmektedir.



Leylandi fidanları yaklaşık olarak dört yıl içerisinde satılacak boyuta ulaşır ve pazarlanırlar. Bu bitkilerin çok büyük etki yaratan bir zararlısı yoktur. Ancak yaprak kurduna rastlanabilmektedir. Yine enfeksiyon olarak ise mantar görülebiliyor. Eğer bakımları olması gerektiği gibi yapılırsa ve uygun koşullarda yetiştirilirse tamamına yakını sorunsuz bir şekilde büyür ve gelişir.

Leylandiler suyu çok fazla seven bitkilerdir. Bu nedenle genişçe açılan çanak içerisine taşıncaya kadar su doldurulur. Yaz aylarında günde 2-3 kez, kış aylarında ise haftada bir kez sulanmaları yeterlidir. Bu bitkilerin budamasına da dikkat edilmeli ve en fazla ana gövdeye bir karış kalacak kadar budanmalıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisinin yetişti