Osmanlı şimşiri sürekli yeşil olarak kalan çalı formunda bitkilerdir. Çok iyi bir çit bitkisidir. Herdem yeşil olan bu bitkiler Güneşli ve ılıman yerlerde iyi gelişirler. Besin olarak zengin, nemli serin, gevşek, humuslu kireçli yerlerde iyi gelişir. İklimi ılımlı ve nemli olan yerlerde, gölgeye dayanıklı olduğundan ağaç altlarında yetiştirilir.
Bazıları nadirde olsa ağaç formunda büyüye bilmektedirler. Simetrik şekiller verilen bitkiler bahçelerde ve parklarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadırlar.
Osmanlı şimşiri yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Osmanlı şimşirin dikimi önemlidir. Yanlış dikimler bitkinin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini büyük oranda etkilemektedir. Osmanlı şimşirin dikimi esnasında yüzeysel bir çukur açılarak 1/8'i dışarıda kalacak şekilde dikilmelidir.
Bu çalıda ise sulama işlemi de dikim işlemi gibi oldukça önemlidir. Şimşirin kökleri yüzeysel olduğundan sulama köklere zarar vererek kök uçlarını kurutabilir. Şimşiri çok sulamak iyi değildir. Renginde değişim varsa eğer çok sulandığının habercisidir.
Osmanlı şimşiri için dikkat edilmesi gereken diğer hususta hastalıklarıdır. En baş düşmanı olan pas hastalığı ve dal kurutan kanser hastalığı yer almaktadır. Bunun yanı sıra kabuklu bitler ve emici böceklerde zarar verirler. Şimşirin sert kış aylarına dayanıklılığı azdır. Yaprakları bronz rengine döner ve bazı durumlarda ölümlerine bile sebep olabilir. Şimşir için diğer tehlike ise hayvanların üzerine yaptıkları tuvalettir. Dallarının ve yapraklarının kurumasına neden olur.
Bazıları nadirde olsa ağaç formunda büyüye bilmektedirler. Simetrik şekiller verilen bitkiler bahçelerde ve parklarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadırlar.
Osmanlı şimşiri yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Osmanlı şimşirin dikimi önemlidir. Yanlış dikimler bitkinin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini büyük oranda etkilemektedir. Osmanlı şimşirin dikimi esnasında yüzeysel bir çukur açılarak 1/8'i dışarıda kalacak şekilde dikilmelidir.
Bu çalıda ise sulama işlemi de dikim işlemi gibi oldukça önemlidir. Şimşirin kökleri yüzeysel olduğundan sulama köklere zarar vererek kök uçlarını kurutabilir. Şimşiri çok sulamak iyi değildir. Renginde değişim varsa eğer çok sulandığının habercisidir.
Osmanlı şimşiri için dikkat edilmesi gereken diğer hususta hastalıklarıdır. En baş düşmanı olan pas hastalığı ve dal kurutan kanser hastalığı yer almaktadır. Bunun yanı sıra kabuklu bitler ve emici böceklerde zarar verirler. Şimşirin sert kış aylarına dayanıklılığı azdır. Yaprakları bronz rengine döner ve bazı durumlarda ölümlerine bile sebep olabilir. Şimşir için diğer tehlike ise hayvanların üzerine yaptıkları tuvalettir. Dallarının ve yapraklarının kurumasına neden olur.
Yorumlar
Yorum Gönder