Ana içeriğe atla

Osmanlı Şimşiri

Osmanlı şimşiri sürekli yeşil olarak kalan çalı formunda bitkilerdir. Çok iyi bir çit bitkisidir. Herdem yeşil olan bu bitkiler Güneşli ve ılıman yerlerde iyi gelişirler. Besin olarak zengin, nemli serin, gevşek, humuslu kireçli yerlerde iyi gelişir. İklimi ılımlı ve nemli olan yerlerde, gölgeye dayanıklı olduğundan ağaç altlarında yetiştirilir.

Bazıları nadirde olsa ağaç formunda büyüye bilmektedirler. Simetrik şekiller verilen bitkiler bahçelerde ve parklarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadırlar.


Osmanlı şimşiri yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Osmanlı şimşirin dikimi önemlidir. Yanlış dikimler bitkinin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini büyük oranda etkilemektedir. Osmanlı şimşirin dikimi esnasında yüzeysel bir çukur açılarak 1/8'i dışarıda kalacak şekilde dikilmelidir.

Bu çalıda ise sulama işlemi de dikim işlemi gibi oldukça önemlidir. Şimşirin kökleri yüzeysel olduğundan sulama köklere zarar vererek kök uçlarını kurutabilir. Şimşiri çok sulamak iyi değildir. Renginde değişim varsa eğer çok sulandığının habercisidir.


Osmanlı şimşiri için dikkat edilmesi gereken diğer hususta hastalıklarıdır. En baş düşmanı olan pas hastalığı ve dal kurutan kanser hastalığı yer almaktadır. Bunun yanı sıra kabuklu bitler ve emici böceklerde zarar verirler. Şimşirin sert kış aylarına dayanıklılığı azdır. Yaprakları bronz rengine döner ve bazı durumlarda ölümlerine bile sebep olabilir. Şimşir için diğer tehlike ise hayvanların üzerine yaptıkları tuvalettir. Dallarının ve yapraklarının kurumasına neden olur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk...

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisin...

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm servi...