Ana içeriğe atla

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok
Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm serviler park, bahçe, koruyucu şerit ve canlı çit ağaçları olarak çok dekoratiftirler.Doğal olarak, Akdeniz bölgesinden Himalaya’lara kadar olan bölgede yetişmektedir.Yaz kış yeşildir, yaprağını dökmez. Yaprakları el ile ovulduğunda limon kokusu geldiğinden limoni servi ismi almıştır.Her dem sarı renklidir.Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır,hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez.Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır.Soğuk havadan etkilenmez.

Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır.Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir.Piramidal tepeli bir ağaçtır. 10m’ye dek boylanabilen, piramit görünüşlü, geniş ve yaygın dallı herdem yeşil, bir ağaçtır.Kabuk, koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.Kozalak küremsi, 2,5–3,8cm olup, 4–6 çift puldan oluşur. Kozalak önce yeşil, sonra parlak kahverengi, üzeri morumsu dumanlıdır.Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Her dem sarı renklidir. Ülkemize dışarıdan ithal fidan olarak getirilmekledir. Pul yaprakların sırt kısmında belirgin olmayan yağ bezeleri bulunur. Dona karşı hassastır. Güneşli yerleri sever, geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir.

Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir.Soliter, küçük gruplar, canlı çit bitkisi ve vurgu elemanı olarak kullanılır. Hızlı büyür ve makaslanarak şekil verilebilir.

SERVİNİN TIPTA KULLANIM ALANLARI

Servi Nisan veya Mayısta çiçek açar,erkek çiçek 4-8mm, dişi çiçeklerinden zamanla kozalaklar meydana gelir. Kozalakları (meyvesi) 2,5-4cm çapında önce yeşil, sonra olgunlaşınca kahverengimsi esmer renkte, üzeri düzensiz şekilde sert kalın, odunsu, kalkan gibi 8-15 parçadan meydana gelen bir kabuğu vardır ve küre şeklindedir.

Hasat zamanı: Yaprakları yılın hemen her ayında toplanabilir, fakat Nisan-Mayıs ayında toplanırsa daha iyidir. Kozalakları tam olgunlaşamadan yani yeşilken toplanır çay veya tentürü yapılır.

* Servi ağacının dal ve yaprakları ve  kozalakları kullanılmaktadır. Dal ve yapraklarından elde edilen uçucu yağı da çok faydalıdır haricen kullanılır. Elde edilen yağın içeriğinde, tanen ve servi kafurusu vardır.

* Servi yaprağı sürgünü ve kozalağı çay, tentür, eterikyağ ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alev Ağacı (Photinia glabra) Fidanı ve Özellikleri

Alev ağacı fidanı peyzaj çalışmalarında sıkça tercih edilen dayanıklı bir dış mekan süs bitkisidir. Yeni sürgünleri alev kırmızısı rengindedir, bitkinin adı buradan gelmektedir. Alev çalısı olarak da söylenmektedir. Normal şartlarda 10 mt. kadar uzayabilen alev ağacı bitkisi budamalar la uygun istenilen boyda tutulabilir. Budanmaya uygundur. Ayrıca bodur alev ağacı çeşitleri de vardır bunlarda 1 mt. kadar uzayabilirler. Alev çalısı fidanı her dem yeşildir yaprak dökmez. Nemli toprakları sever, bol güneşten hoşlanır. Nisan ve mayıs aylarında demet ve salkım halinde beyaz renkli çiçek açar bu çiçekler kokuludur. Meyveleri sonbahar da olgunlaşır ve kırmızı renktedir. Meyveleri kuşlar için besin kaynağıdır. Alev ağacı fidanları iyi bir çit bitkisidir. Park ve bahçe düzenlemelerinde ilkbahardaki gösterişli rengi nedeniyle vurgu amaçlı soliter veya gruplar halinde kullanılırlar. Çit Duvar olarak ta kullanılır. Ayrıca bahçelerin dışında saksılarda da yetiştirilebilen alev çalısı, balk

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar. Taflan bitkisinin yetişti

Leylandi Fidanı Yetiştirciliği

Leylandi Yetiştirciliği Leylandi, melez servi olarak da bilinen bir çit bitkisidir. Bu bitki 1888 yılında İngiltere’de tesadüfen bulunmuş bir bitkidir. İki ayrı tür olan Monterey Servisi ve Alaska Sediri’nin doğal yollar ile çaprazlanması ile ortaya çıkmıştır. Latince “Cupressocyparis Leylandi” olarak adlandırılan bu çit bitkisinin anavatanı olarak İngiltere’nin Güney Galler eyaleti gösterilebilir. Leylandi, benzeri bitkilerin aksine dalları kesildiğinden ya da yağmurdan sonra etrafa ferahlatıcı ve kendine özgü bir koku yayar. İyi güneş alan yerlerde maksimum büyüme gösterir ve kısmen de olsa gölgeye tahammülü vardır. Nemli ortamlarda ise oldukça çabuk büyüyen leylandi bitkisinin fidanının yetiştirilmesi sırasında bazı metotlar takip edilmelidir. Leylandi Fidanı Nasıl Yetiştirilir? Leylandi fidanı yetiştiriciliği için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilkinde 15 cm uzunluğundaki anaç bitkiden kesilen dallar, kum ve toprak karışımı ile dikilir. Nemli ortamda